Σαν σήμερα 24 Μαρτίου, το 1882 ο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τον βάκιλο της φυματίωσης
O Ρόμπερτ Κοχ

Σαν Σήμερα 24 Μαρτίου: Ο Ρόμπερτ Κοχ ανακαλύπτει τον βάκιλο της φυματίωσης

Σαν σήμερα 24 Μαρτίου, το 1882 ο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε στη Φυσιολογική Εταιρεία του Βερολίνου ότι ανακάλυψε τον βάκιλο της φυματίωσης, που πίστευε ότι ήταν η αιτία όλων των μορφών φυματίωσης.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η 24η Μαρτίου έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης.

Συντομη βιογραφία του Ρομπερ Κοχ

Ο γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές της μικροβιολογίας.

Eκτός απο το βακτηρίδιο της φυματίωσης (1882) ανακάλυψε και το δονάκιο της χολέρας (1884). Το 1905, τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσιολογίας – Ιατρικής για τις εργασίες του σχετικά με τη φυματίωση, που συνέβαλαν καθοριστικά στην ίαση της ασθένειας, η οποία αποτελούσε αληθινή μάστιγα για την ανθρωπότητα μέχρι τότε.

Γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1843. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Γοτίγγης (Γκέτινγκεν), απ’ όπου πήρε το πτυχίο του το 1866.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως γιατρός σε διάφορες πόλεις και ύστερα από βραχυχρόνια υπηρεσία ως στρατιωτικός γιατρός στον Γαλλοπρωσσικό πόλεμο (1870 – 1871), εργάστηκε ως χειρουργός στην πόλη Βόλσταϊν της Πρωσίας (σημερινό Βόλστιν Πολωνίας), όπου δημιούργησε ένα μικρό εργαστήριο.

Εξοπλισμένος με ένα μικροσκόπιο, ένα μικροτόμο κι έναν αυτοσχέδιο επωαστικό κλίβανο, άρχισε την ενασχόλησή του με τη μικροβιολογία, που του χάρισε την «αθανασία». Αρχικά μελέτησε τα φύκια και αργότερα στράφηκε προς τα παθογόνα μικρόβια.

Το 1882 ο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τον βάκιλο της φυματίωσης, που πίστευε ότι ήταν η αιτία όλων των μορφών φυματίωσης.

Το μικρόβιο της χολέρας

Σ’ ένα ταξίδι του στην Ινδία, το 1884, συμπλήρωσε την εργασία του για την ανακάλυψη του μικροβίου της χολέρας και της μετάδοσής της με το πόσιμο νερό, την τροφή και την ενδυμασία.
Ο Ρόμπερτ Κοχ ασχολήθηκε ακόμη με έρευνες για ανθρωπονόσους και ζωονόσους (λέπρα, πανώλη των βοοειδών, βουβωνική πανώλη, τρυπανοσωμίαση των ίππων, πυρετό του Τέξας και ελονοσία).

Για την ελονοσία είχε σχεδόν πειστεί ότι μεταδιδόταν από τα κουνούπια, όταν ο βρετανός μικροβιολόγος Ρόναλντ Ρος δημοσίευσε τα ευρήματά του, που κατέτειναν στο ίδιο συμπέρασμα.

Ο Ρόμπερτ Κοχ είχε παντρευτει 2 φορες. Ο πρώτος γαμος με την Έμα Φρατς, με την οποία απέκτησε μία κόρη και ο δεύτερος με την ηθοποιό Χέντβιγκ Φράιμπεργκ.

Ο Ρόμπερτ Κοχ πέθανε στις 27 Μαΐου 1910 στη λουτρόπολη του Μπάντεν-Μπάντεν, που ανήκε τότε στο Μεγάλο Δουκάτο της Βάδης και σήμερα στο κρατίδιο της Βάδης-Βιτεμβέργης της Γερμανίας.

Τα κριτήρια Κοχ

Μια ασθένεια, για να θεωρηθεί λοιμώδης, πρέπει να ικανοποιεί κάποιες προϋποθέσεις. Ο Ρόμπερτ Κοχ , μελετώντας το 1882 τον τρόπο μετάδοσης της φυματίωσης, διατύπωσε τις προϋποθέσεις αυτές που ονομάστηκαν «κριτήρια του Κοχ».

Σύμφωνα με τα κριτήρια αυτά, μια ασθένεια οφείλεται σε έναν παθογόνο μικροοργανισμό, όταν ο μικροοργανισμός αυτός:

– Ανιχνεύεται στους ιστούς ή στα υγρά του ασθενούς ή στον οργανισμό ατόμων που πέθαναν από αυτή την ασθένεια.

– Μπορεί να απομονωθεί και να καλλιεργηθεί στο εργαστήριο.

– Μπορεί να προκαλέσει την ίδια ασθένεια σε πειραματόζωα αλλά και να απομονωθεί εκ νέου από αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα 24 Μαρτίου (εορτολόγιο, ιστορικά γεγονότα, γενέθλια, θάνατοι)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Frank Sinatra έφυγε απο τη ζωή στις 14 Μαΐου 1998
Σαν σήμερα 14 Μαΐου φεύγει από τη ζωή ο Φρανκ Σινάτρα