Άλεν Γκίνσμπεργκ - Σαν Σήμερα 25 Μαρτίου: Το «Ουρλιαχτό» κατάσχεται ως άσεμνο
O Άλλεν Γκίνσμπεργκ

Σαν Σήμερα 25 Μαρτίου: Το “Ουρλιαχτό” του Γκίνσμπεργκ κατάσχεται ως άσεμνο

Σαν Σήμερα 25 Μαρτίου το 1957 το βιβλίο του Άλεν Γκίνσμπεργκ (Irwin Allen Ginsberg, 3 Ιουνίου 1926 – 5 Απριλίου 1997) «Ουρλιαχτό» κατάσχεται στις ΗΠΑ ως άσεμνο.

«Είδα τα καλύτερα μυαλά της γενιάς μου χαλασμένα απ’ την τρέλα, λιμασμένα υστερικά γυμνά, να σέρνονται μέσ’ απ’ τους νέγρικους δρόμους την αυγή γυρεύοντας μια φλογισμένη δόση…»

Είναι οι πρώτοι στίχοι του πιο ειλικρινούς ποιήματος ολόκληρης της μπιτ γενιάς.

Τον Οκτώβριο του 1955, ο Άλεν Γκίνσμπεργκ απήγγειλε δημόσια ένα μέρος του ποιήματός του στην Six Gallery του Σαν Φρανσίσκο ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμα οι ποιητές Γκάρι Σνάιντερ και Μάικλ Μακλούρ.

Το Ουρλιαχτό (σ.σ. δειτε εδω ολοκληρο το ποιημα στα αγγλικα) δημοσιεύτηκε τελικά το 1956 με μία εισαγωγή του William Carlos Williams.

Πολύ σύντομα απαγορεύτηκε ως άσεμνο, αλλά έπειτα από μια σειρά δικών επετράπη τελικά να συνεχιστεί η κυκλοφορία του.

Τα επομενα χρόνια, μαζί με τον ποιητή Πίτερ Ορλόφσκι, πραγματοποίησε ταξίδια στο Παρίσι, στην Ταγγέρη, στο Μεξικό, στην Ελλάδα, στην Αφρική και στην Ινδία.

Η παραμονη του στην Ινδία είχε διάρκεια περίπου δεκαπέντε μήνες και συνδυάστηκε με μία ευρύτερη πνευματική και θρησκευτική αναζήτηση του, που κατέληξε στο να ασπαστεί το βουδισμό.

Επέστρεψε στην Αμερική το 1963 συμμετέχοντας στο Συνέδριο Ποίησης του Βανκούβερ μαζί με αρκετούς ακόμα σύγχρονους πειραματικούς ποιητές.

Η πρώτη δημόσια ανάγνωση του ποιήματος από τον Αλλεν Γκινσμπεργκ

Η γενιά των Μπιτ είχε ως αφετηρία μια ολιγομελή ομάδα λογοτεχνών που συνδέονταν φιλικά μεταξύ τους.

Ο κεντρικός πυρήνας των μπίτνικς περιλάμβανε τον συγγραφέα Τζακ Κέρουακ, τον ποιητή Άλλεν Γκίνσμπεργκ και τον Γουίλιαμ Μπάροουζ, οι οποίοι γνωρίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1940 στην περιοχή του Μανχάταν και με επίκεντρο το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Jack Kerouac
Jack Kerouac

Κεντρικό ρόλο στην εξάπλωση της μπιτ λογοτεχνίας διαδραμάτισαν δύο σημαντικά έργα, το μυθιστόρημα Στο Δρόμο (On the road, 1951) του Κέρουακ και το Ουρλιαχτό, που αποτελούν έως σήμερα τα πλέον δημοφιλή δείγματα της μπιτ λογοτεχνίας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Ουρλιαχτού ο Γκίνσμπεργκ οργάνωσε μια βραδιά ανάγνωσης ποίησης, στις 7 Οκτωβρίου του 1955, στη “Γκαλερί 6” στο Σαν Φρανσίσκο.

Η ανάγνωση είχε τον τίτλο “Έξι ποιητές στη Γκαλερί 6” και αποτέλεσε τον καταλύτη που συγκέντρωσε το λογοτεχνικό ύφος της ανατολικής ακτής και των ποιητών των δυτικών ακτών της Αμερικής. Ο Μίχαελ Μκλούρ, ο οποίος παρευρίσκετο στην ανάγνωση ποίησης, γράφει χαρακτηριστικά:

150 άνθρωποι στο ακροατήριο εκείνη τη νύχτα αποθέωσαν τον Άλλεν Γκίνσμπεργκ καθώς έφθανε στον επίλογο του Ουρλιαχτού.

Ο εκδότης Λώρενς Φερλινγκέττι, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση, έστειλε στον Άλλεν Γκίνσμπεργκ ένα τηλεγράφημα στο οποίο του δήλωνε την προσφορά του να δημοσιεύσει την ποίησή του, στον εκδοτικό του οίκο City Lights.

Το Ουρλιαχτό πολύ σύντομα απαγορεύτηκε ως άσεμνο, αλλά έπειτα από μια σειρά δικών επετράπη τελικά η δημοσίευσή του.

Η δημοσιότητα που συγκέντρωσαν οι δικαστικές διαμάχες συντέλεσαν καθοριστικά στην εξάπλωση του έργου και της μπιτ λογοτεχνίας γενικότερα. Ο εκδοτικός οίκος City Lights δημοσίευσε έκτοτε πολλά έργα μπιτ λογοτεχνών και αποτέλεσε σε ένα βαθμό σύμβολο της μπιτ λογοτεχνικής παραγωγής.

Η ταινία «Το ουρλιαχτό»

Τον Σεπτέμβριο του 2010 βγήκε στις αμερικάνικές αίθουσες κινηματογράφου η ταινία “Το Oυρλιαχτό ( Howl)”, σε σκηνοθεσία και σενάριο των Ρομπ Επστάιν και Τζέφρι Φρίντμαν και με τον Τζέιμς Φράνκο να υποδύεται τον Άλλεν Γκίνσμπεργκ.

howl movieΚατά τη διάρκεια της ταινίας βλέπουμε, εκτός από την εξέλιξη της δίκης για «Το ουρλιαχτό», τον Γκίνσμπεργκ να απαγγέλλει το ποίημα και να εξιστορεί την ιδιαίτερη σχέση με τη μητέρα του και το τραγικό τέλος της.

Παράλληλα εξιστορεί τον ανεκπλήρωτο έρωτα για τον ετεροφυλόφιλο Τζακ Κέρουακ, τον εγκλεισμό του στο ψυχιατρείο, την περιστασιακή του σχέση με τον Νιλ Κάσαντι, την ποίηση και την γενιά μπιτ και τη σχέση με τον ισόβιο σύντροφό του, τον ποιητή Πήτερ Ορλόβσκι.

Στο τέλος, το δικαστήριο αποφασίζει πως το Ουρλιαχτό έχει λογοτεχνική αξία και πως ο κατηγορούμενος είναι αθώος.

Ο Γκίνσμπεργκ αποτέλεσε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων, ιδιότητα με την οποία προσπάθησε να προωθήσει το σύνολο της μπητ λογοτεχνίας, ενώ το 1986 έγινε επίτιμος καθηγητής φιλολογίας στο Brooklyn College.

Το 1993 τιμήθηκε επίσης από τον υπουργό πολιτισμού της Γαλλίας Τζακ Λανγκ με το μετάλλιο Τεχνών και Γραμμάτων Chevalier des Arts et des Lettres. Πέθανε στις 5 Απριλίου του 1997 στη Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα 25 Μαρτίου (εορτολόγιο, ιστορικά γεγονότα, γενέθλια, θάνατοι)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σαν σήμερα 24 Μαρτίου, το 1882 ο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τον βάκιλο της φυματίωσης
Σαν Σήμερα 24 Μαρτίου: Ο Ρόμπερτ Κοχ ανακαλύπτει τον βάκιλο της φυματίωσης