Εντουάρντο Γκαλεάνο Ουρουγουανός δημοσιογράφος, συγγραφέας

Εντουάρντο Γκαλεάνο: Έχει πάψει να είναι είδηση (Καθρεφτες)

Στο νοσοκομείο Ναλαμάντα, στη Νότια Ινδία, ένας αυτόχειρας επανέρχεται στη ζωή.

Γύρω από το κρεβάτι του, χαμογελούν εκείνοι που του έσωσαν τη ζωή.

Ο αναστημένος τους κοιτάζει και λέει: «Τι περιμένετε; Να σας ευχαριστήσω; Χρωστούσα εκατό χιλιάδες ρουπίες, και τώρα θα χρωστάω και τέσσερις μέρες νοσοκομείου. Μεγάλη χάρη μου κάνατε, ηλίθιοι.»

Για τους καμικάζι αυτοκτονίας ξέρουμε πολλά πράγματα. Ο τύπος μιλάει καθημερινά για τους τρομοκράτες. Όμως δεν γνωρίζουμε τίποτα για τους αγρότες που αυτοκτονούν.

Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, οι Ινδοί αγρότες αυτοκτονούν από τα τέλη του 20ου αιώνα μέχρι τα πρώτα χρόνια του 21ου, με ρυθμό χίλιοι το μήνα.

Πολλοί αγρότες καταπίνουν τα εντομοκτόνα που αδυνατούν να πληρώσουν.

Η αγορά τους υποχρεώνει να δανείζονται, τα απλήρωτα χρέη τους υποχρεώνουν να πεθάνουν. Κάθε φορά ξοδεύουν περισσότερα και κάθε φορά κερδίζουν λιγότερα. Αγοράζουν σε εξωφρενικές τιμές και πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές.

Είναι όμηροι των ξένων χημικών βιομηχανιών, των εισαγόμενων σπόρων, των μεταλλαγμένων: η Ινδία, που παρήγε για να φάει, τώρα παράγει για να τη φάνε.

Ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου του Εντουάρντο Γκαλεάνο «Καθρέφτες: Μια σχεδόν παγκόσμια ιστορία», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τον εκδοτικό οργανισμό «Πάπυρος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Irvin Yalom-Ίρβιν Γιάλομ
Irvin Yalom: Στον κήπο του Επίκουρου (απόσπασμα)