Κλερ Ντέινς, Αμερικανίδα ηθοποιός. Γεν. 12 Απριλίου 1979
Κλερ Ντέινς, Αμερικανίδα ηθοποιός. Γεν. 12 Απριλίου 1979

12 Απριλίου: Ποιος γιορτάζει σήμερα

12 Απριλίου: 102η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο. Υπολείπονται 263 ημέρες.

Γιορτή σήμερα 12 Απριλίου:

Ανθούσα, Βάιος, Βαΐα, Δάφνη

Παγκόσμιες Ημέρες, Επέτειοι: –
Διεθνής Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα
Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων

Σαν Σήμερα, 12 Απριλίου:

Γεγονότα Γεννήσεις Θάνατοι

Εορτολόγιο Ορθόδοξης Εκκλησίας:

Βασιλείου επισκόπου Παρίου (1), του ομολογητού (η΄αι.). Οσίας Ανθούσης (2), θυγατρός βασιλέως Κωνσταντίνου του Κοπρωνύμου (†801). Ιερομάρτυρος Αρτέμονος πρεσβυτέρου. Οσιομαρτύρων Δαβίδ, Ιωάννου και Μηνά. Ακακίου του Καυσοκαλυβίτου (†1730). Μαρτύρων Δήμη και Πρωτίωνος.Οσίων Γεωργίου και Σεργίου, πατριαρχών Κων/πόλεως.

(1) Ο όσιος Βασίλειος ήταν ένας εκ επιφανέστερων υποστηρικτών της προσκύνησης των Αγίων Εικόνων.

Σε τούτο βοήθησε η βαθιά του θεολογική και φιλοσοφική του κατάρτιση, αλλά και η υποδειγματική ενάρετη ζωή του, όπως και οι άλλες του αρετές, οι οποίες και τον ανέδειξαν επίσκοπο της πόλης Παρίου στις ακτές της Προποντίδας.

Η όλη του όμως στάση έγινε αιτία να διωχθεί και να υποστεί πολλές ταλαιπωρίες. Όπου όμως και αν εξορίστηκε ο Βασίλειος υπεράσπισε με θέρμη την Ορθοδοξία. Αξιώθηκε να δει τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας.

Έπειτα επέστρεψε στην επισκοπή του όπου τον υποδέχθηκαν με μεγάλες τιμές και εκεί παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του στον Κύριο.

(2) Η οσία Ανθούσα ήταν θυγατέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Κοπρωνύμου.

Γεννήθηκε δηλ. μέσα στην ανακτορική δόξα και λαμπρότητα, όμως η ψυχή της αναζητούσε αλλού την παρηγοριά και την ηρεμία. Μάταια ο αυτοκράτορας πατέρας της προσπάθησε να την παντρέψει με κάποιο νέο ανάλογης γενιάς και θέσεως.

Η οσία έφερε στην καρδιά της την θλίψη ότι ο πατέρας της ήταν εχθρός και πολέμιος των εικόνων και δεν επιθυμούσε σύζυγο με τα ίδια φρονήματα.

Γεγονότα (σαν σήμερα):

1204 Η Κωνσταντινούπολη καταλαμβάνεται από τους Σταυροφόρους. (Α’ Άλωση)

1823 Έκθεση της δωδεκαμελούς επιτροπής, που όρισε η Β’ Εθνοσυνέλευση για να συντάξει ένα πρόχειρο προϋπολογισμό του επαναστατημένου Έθνους, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την κρισιμότητα της κατάστασης: Τα έξοδα του πρώτου εξαμήνου του 1823 θα ανέλθουν σε 38 εκατομμύρια γρόσια και τα έσοδα σε μόλις 12 εκατομμύρια γρόσια. Η ανάγκη εξωτερικού δανεισμού είναι πλέον μονόδρομος.

1861 Αρχίζουν οι πολεμικές επιχειρήσεις του Αμερικάνικου Εμφυλίου Πολέμου, με την επίθεση των Νοτίων στο Οχυρό Σάμτερ, στο λιμάνι του Τσάρλεστον της Βιρτζίνια.

1877 Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα βήμα πριν από την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Στις 31 Ιανουαρίου 1878 θα κηρυχθεί ανακωχή και στις 19 Φεβρουαρίου με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου η Υψηλή Πύλη θα παραχωρήσει ανεξαρτησία στη Ρουμανία, στη Σερβία και το Μαυροβούνιο και αυτονομία στη Βουλγαρία.

1884 Ψηφίζεται από τη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τρικούπη για την ίδρυση παραγωγικής σχολής υπαξιωματικών με την ονομασία Προπαρασκευαστικόν Υπαξιωματικών Σχολείον (σημερινή ΣΜΥ). Λίγες ημέρες νωρίτερα κατεστάλη εν τη γενέσει του κίνημα Υπαξιωματικών που αντιδρούσαν στη νομοθετική πρωτοβουλία Τρικούπη κι έμεινε στην ιστορία ως «Λαρισαϊκά».

1961 Ο ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη, με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1».

Γεννήσεις (γενεθλια διασημων 12 Απριλιου):

1871 Ιωάννης Μεταξάς, Έλληνας στρατηγός και πολιτικός
1909 Διδώ Σωτηρίου, Ελληνίδα συγγραφέας
1924 Πέτερ Σάφαρ, αυστριακός γιατρός, που ανακάλυψε τη μέθοδο της τεχνητής αναπνοής, γνωστή ως «το φιλί της ζωής». (Θαν. 2/8/2003)
1933 Μονσεράτ Καμπαγιέ, Ισπανίδα υψίφωνος
1940 Χέρμπι Χάνκοκ, αμερικανός τζαζίστας.
1941 Μπόμπι Μουρ, Άγγλος ποδοσφαιριστής
1945 Βασίλης Δημητρίου, Έλληνας συνθέτης
1947 Τομ Κλάνσυ, Αμερικανός συγγραφέας
1948 Χρήστος Ιακώβου, Έλληνας αρσιβαρίστας και προπονητής
1952 Δημήτρης Κοντολάζος, Έλληνας τραγουδιστής
1956 Άντι Γκαρσία, Κουβανός ηθοποιός
1961 Λίζα Τζέραρντ, Αυστραλή τραγουδοποιός (Dead Can Dance)
1962 Κάρλος Σάινθ, Ισπανός οδηγός αγώνων
1962 Αρτ Αλεξάκις, ελληνοαμερικανός ρόκερ. (Everclear)
1971 Σάνεν Ντόχερτι, Αμερικανίδα ηθοποιός
1979 Κλερ Ντέινς, Αμερικανίδα ηθοποιός

Θάνατοι:

65 Σενέκας, ρωμαίος φιλόσοφος, δραματουργός και πολιτικός. (Γεν. 3 π.Χ.)
352 Πάπας Ιούλιος Α΄
1872 Νικόλαος Μάντζαρος, Έλληνας συνθέτης
1920 Βλάσης Γαβριηλίδης, έλληνας δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολις». (Γεν. 1848)
1945 Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ, 32ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο μοναδικός που εξελέγη τέσσερις φορές στο αξίωμα αυτό. (Γεν. 30/1/1882)
1963 Χέρμπι Νίκολς, Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας
2009 Χέρμαν Φρανκ Μάγερ, Γερμανός συγγραφέας

Διεθνής Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα

Η Διεθνής Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα (International Day of Human Space Flight) καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 7 Απριλίου 2011, για να τιμήσει τα επιτεύγματα του ανθρώπου στο διάστημα. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την 12η Απριλίου.

Την ημέρα αυτή του 1961, ο ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, με το διαστημόπλοιο Βοστόκ 1, ξεκινώντας έτσι την περιπέτεια του διαστήματος.

Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου (International Day for Street Children) καθιερώθηκε το 2011, με πρωτοβουλία του Consortium for Street Children (CSC), μιας διεθνούς μ.κ.ο. με έδρα το Λονδίνο και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Απριλίου.

Στόχος της Ημέρας είναι να φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα των παιδιών του δρόμου, που περιφέρονται μόνα και έρημα χωρίς γονική υποστήριξη στις μεγαλουπόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου και όχι μόνο, αλλά και να υπενθυμίσει στους κρατούντες ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί νομική δέσμευση για τις χώρες που την έχουν υπογράψει.

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων

Αμερικανικής εμπνεύσεως παγκόσμια ημέρα, που σύντομα έλαβε διεθνείς διαστάσεις και σήμερα γιορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες. Στόχος της είναι να κινητοποιήσει παιδιά και νέους από 5 έως 25 ετών, που προσφέρουν κοινωνικό έργο καθημερινά μέσα από την εθελοντική προσφορά.

12 Απριλιου γιορτη σημερα, εορτολογιο Ορθόδοξης Εκκλησίας (χριστιανικο), γεγονοτα σαν σημερα, γενεθλια, θανατοι, Ποιος γιορταζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κρις Έβανς, Αμερικανός ηθοποιός. Γεν. 13 Ιουνίου 1981
13 Ιουνιου: Ποιος γιορτάζει σήμερα