Δημήτρης Μυταράς, Έλληνας ζωγράφος. Γεν. 18 Ιουνίου 1934
Δημήτρης Μυταράς, Έλληνας ζωγράφος. Γεν. 18 Ιουνίου 1934

18 Ιουνιου: Ποιος γιορτάζει σήμερα

18 Ιουνίου: 169η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (170η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 196 ημέρες.

Γιορτή σήμερα 18 Ιουνίου:

Θεόδουλος, Θεοδούλη, Λεόντιος, Λεοντία, Υπάτιος, Υπατία.

Παγκόσμιες Ημέρες, Επέτειοι: –

Σαν Σήμερα, 18 Ιουνίου:

Γεγονότα Γεννήσεις Θάνατοι

Εορτολόγιο Ορθόδοξης Εκκλησίας:

Μάρτυρος Λεοντίου του εξ Αιγίνης και των συν αυτώ Υπατίου και Θεοδούλου και Αιθέριου (1) (†70). Οσίων Λεοντίου του μυροβλύτου, του εξ Άργους και εν Άθω ασκητικώς αθλήσαντος, Εράσμου και Λεοντίου, του ποιμένος. Σύναξις αρχιστρατήγου Μιχαήλ, εν τω «Φορώ».

(1) Οι άγιοι Λεόντιος, Υπάτιος και Θεόδουλος, μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Βεσπασιανού.

Ο Λεόντιος καταγόταν από την Ελλάδα και διακρινόταν για το μεγαλοπρεπές και αγέρωχο παράστημά του και τη σωματική του ρώμη. Σε νεαρή ηλικία κατετάγη στο στρατό και σε όλες τις μάχες επεδείκνυε μεγάλη γενναιότητα και ανδρεία.

Γι` αυτές του τις αρετές προβιβάσθηκε γρήγορα σε υψηλά στρατιωτικά αξιώματα. Παρά τη γρήγορη εξέλιξή του και την υψηλή του θέση, συμπεριφερόταν με πολλή μετριοφροσύνη και τιμιότητα. Όταν βρισκόταν στην Αφρική διδάχθηκε την χριστιανική πίστη, στην οποία η ευγενής και τίμια ψυχή του ανταποκρίθηκε με θέρμη.

Άρχισε να κηρύττει το λόγο του Θεού στους υφισταμένους του και τους στρατιώτες, όσα δε χρήματα κέρδιζε τα διέθετε για την ανακούφιση των πτωχών, των χηρών και των ορφανών. Η χριστομίμητη αυτή δραστηριότητά του γρήγορα απέδωσε καρπούς.

Δύο συνάδελφοί του ο Υπάτιος και ο Θεόδουλος, πίστευσαν στο Χριστό και άρχισαν να ζουν με χριστιανική αγνότητα και άσκηση. Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός ο αφρικανός ηγεμόνας Αδριανός, προσπάθησε με διάφορες υποσχέσεις να τους κάνει να αρνηθούν την πίστη τους.

Γρήγορα κατάλαβε ότι οι άγιοι παρέμεναν ακλόνητοι, ως γενναίοι στρατιώτες Ιησού Χριστού. Διέταξε λοιπόν τον δι` αποκεφαλισμού θάνατο του Υπάτιου και Θεόδουλου, τον δε Λεόντιο μαστίγωσε μέχρι θανάτου. Έτσι με το τίμιο αίμα τους, επισφράγισαν την πίστη και την αγάπη τους στο Σωτήρα και Λυτρωτή τους και κέρδισαν τους αμαράντινους του μαρτυρίου στεφάνους.

Γεγονότα (σαν σημερα 18 Ιουνίου):

1815 Η Μάχη του Βατερλό. Οι ενωμένες δυνάμεις Βρετανών και Πρώσων, υπό τους στρατηγούς Ουέλινγκτον και Μπλίχερ αντίστοιχα, συντρίβουν τις γαλλικές δυνάμεις, των οποίων ηγείται ο αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης.

1904 Ο υπουργός Παιδείας, Σπυρίδων Στάης, σκοτώνει σε μονομαχία τον βουλευτή Τρικάλων Κόκο Χατζηπέτρο. Ο Χατζηπέτρος είχε εξυβρίσει τον Στάη, επειδή του είχε αρνηθεί ρουσφέτι και ο υπουργός, κατά τα ειωθότα της εποχής εκείνης, ζήτησε μονομαχία για να αποκαταστήσει την τρωθείσα τιμή του, την οποία απεδέχθη ο Χατζηπέτρος.

1932 Ιδρύεται στη Γενεύη η FIBA, η παγκόσμια ομοσπονδία του μπάσκετ. Μεταξύ των οκτώ ιδρυτικών μελών είναι και η Ελλάδα, που εκπροσωπείται από τους Συμεών Μαυροσκούφη και Γεώργιο Αμπατζίογλου.

1953 Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας αποκρούει ισχυρή επίθεση κινεζικού συντάγματος κατά του υψώματος Χάρι (ύψ. 440). (Πόλεμος της Κορέας)

1961 Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Καισαρεία του Ισραήλ, ανακαλύπτεται μία πλάκα με το όνομα του Πόντιου Πιλάτου, η οποία αποτελεί την πρώτη ένδειξη ύπαρξης του ιστορικού αυτού προσώπου.

1989 Διενεργούνται ταυτόχρονα στην Ελλάδα εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές. Στις βουλευτικές, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με 44,2% χωρίς να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 39,1% και ο Συνασπισμός με 13,1%. Στις ευρωεκλογές, η ΝΔ είναι και πάλι πρώτο κόμμα με 40,4% έναντι 35,9% του ΠΑΣΟΚ και 14,3% του Συνασπισμού.

Γεννήσεις (γενεθλια διασημων 18 Ιουνίου):

1294 Κάρολος Δ΄, βασιλιάς της Γαλλίας
1903 Ραϊμόν Ραντιγκέ, Γάλλος συγγραφέας
1929 Γιούργκεν Χάμπερμας, γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος.
1934 Δημήτρης Μυταράς, Έλληνας ζωγράφος
1936 Ντένι Χιουλμ, Νεοζηλανδός οδηγός αγώνων
1939 Γιώργος Μαρίνος, Έλληνας τραγουδιστής
1942 Ρότζερ Ίμπερτ, Αμερικανός κριτικός κινηματογράφου
1942 Πολ Μακάρτνεϊ, άγγλος τραγουδοποιός. (Beatles, Wings)
1943 Ραφαέλα Καρά, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ραφαέλα Πελόνι, ιταλίδα σόου-γούμαν. («Canzonissima», «A far l’ amore comincia tu»)
1946 Φάμπιο Καπέλλο, Ιταλός ποδοσφαιριστής και προπονητής
1952 Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Ιταλίδα ηθοποιός
1973 Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, Έλληνας σφυροβόλος
1988 Ελίνι Δημούτσος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι:

741 Λέων Γ’ ο Ίσαυρος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 685)
1464 Ρόχιερ φαν ντερ Βάιντεν, Φλαμανδός ζωγράφος
1926 Όλγα Κονσταντίνοβνα της Ρωσίας, σύζυγος του Γεωργίου Α’, βασίλισσα των Ελλήνων. (Γεν. 3/9/1851)
1928 Ρόαλντ Αμούνδσεν, Νορβηγός εξερευνητής
1936 Μαξίμ Γκόρκι, Ρώσος συγγραφέας
1975 Γεώργιος Μόδης, Έλληνας πολιτικός και συγγραφέας
2010 Ζοζέ Σαραμάγκου, πορτογάλος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998. (Γεν. 16/11/1922)
2012 Αλκέτας Παναγούλιας, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής
2014 Στέφανι Κουόλεκ, Αμερικανίδα χημικός
2018 Κώστας Πολίτης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, Άγγλος ηθοποιός. Γεν. 29 Απριλίου 1957
29 Απριλίου: Ποιος γιορτάζει σήμερα