Αντζελίνα Τζολί, αμερικανίδα ηθοποιός. Γεν. 4 Ιουνιου 1975
Αντζελίνα Τζολί, αμερικανίδα ηθοποιός. Γεν. 4 Ιουνιου 1975

4 Ιουνιου: Ποιος γιορτάζει σήμερα

4 Ιουνίου: 155η μέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (156η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 210 μέρες.

Γιορτή σήμερα 4 Ιουνίου:

Μάρθα, Μητροφάνης, Μητροφάνα

Παγκόσμιες Ημέρες, Επέτειοι:
Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων

Σαν Σήμερα, 4 Ιουνίου:

Γεγονότα Γεννήσεις Θάνατοι

Εορτολόγιο Ορθόδοξης Εκκλησίας:

Μητροφάνους (1) αρχιεπισκόπου Κων/πόλεως (†326). Οσιομάρτυρος Ιωάννου ηγουμένου της Μοναγρίας. Μάρθας και Μαρίας (2), των αδελφών του Λαζάρου. Οσίων Αλωνιού και Σοφίας, της ασκητικώς βιωσάσης.

(1) Ο άγιος Μητροφάνης έζησε στα χρόνια του πρώτου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, του Μέγα Κωνσταντίνου, και ήταν Επίσκοπος της Κωνσταντινουπόλεως.

Καταγόταν από αριστοκρατική και βασιλική γενεά. Ήταν γιος του Δομετίου και ανεψιός του αυτοκράτορα Πρόβου.

Όταν δε ο αδελφός του και επίσκοπος Βυζαντίου Πρόβος εκοιμήθη, τον διαδέχθηκε στο θρόνο ο Μητροφάνης μέχρι την εποχή που ο Μ. Κωνσταντίνος έκτισε τη Βασιλίδα των πόλεων.

(2) Οι αγίες Μάρθα και Μαρία μαζί με την αδελφό τους Λάζαρο αποτελούσαν μία από τις πλέον αγαπημένες οικογένειες του Κυρίου.

Το Ευαγγέλιο μας παρουσιάζει τη Μαρία να απορροφάται από τη διδασκαλία του Ιησού, ενώ η Μάρθα ησχολείτο περισσότερο με τις κοσμικές λεπτομέρειες.

Η Μαρία επίσης άλειψε με βαρύτιμο μύρο τα πόδια του Ιησού και εν συνεχεία το σπόγγισε με την παρθενική της κόμη.

Μετά την σταύρωση και την ανάσταση του Κυρίου αφιερώθηκαν στη διδασκαλία και διάδοση των λόγων Του και υπήρξαν διακεκριμένα μέλη της πρώτης χριστιανικής κοινωνίας. Εκοιμήθησαν ειρηνικά σε μεγάλη ηλικία.

Γεγονότα (σαν σημερα 4 Ιουνίου):

1456 Οι Οθωμανοί Τούρκοι κυριεύουν την Αθήνα.

1878 Υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία η Κύπρος περιέρχεται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Αγγλία.

1936 Το Λαϊκό Μέτωπο (συμμαχία σοσιαλιστών – κομμουνιστών) σχηματίζει την πρώτη κυβέρνηση στη Γαλλία, με πρωθυπουργό τον Λεόν Μπλουμ.

1989 Το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας γράφει μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του, με τη σφαγή των φοιτητών στην πλατεία Τιεν Αν Μεν.

1996 Η ελληνική κυβέρνηση προβαίνει σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας, μετά την αμφισβήτηση από τούρκο αξιωματούχο της ελληνικότητας της νήσου Γαύδου. Η νέα πρόκληση εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια σχεδιασμού νατοϊκής άσκησης στο στρατηγείο της Νάπολης. Τούρκος αξιωματούχος ζήτησε εγγράφως να μην συμπεριληφθεί η νήσος στην περιοχή που θα διεξαχθεί η στρατιωτική άσκηση, ισχυριζόμενος ότι το νησί αποτελεί αμφισβητούμενη περιοχή και κάνοντας λόγο για γκρίζα περιοχή.

2006 Κινηματογραφική απόδραση από τον Κορυδαλλό. Υπό την απειλή όπλου και χειροβομβίδων, ελικόπτερο απογειώνεται από τον Άγιο Κοσμά, προσγειώνεται στο προαύλιο των φυλακών και παραλαμβάνει τους Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριτζάι.

Γεννήσεις (γενεθλια διασημων 4 Ιουνίου):

1889 Μπένο Γκούτενμπεργκ, Γερμανός σεισμολόγος
1929 Κάρολος Παπούλιας, Έλληνας πολιτικός
1936 Μπρους Ντερν, Αμερικανός ηθοποιός
1944 Λάκης Κομνηνός, έλληνας ηθοποιός.
1948 Λέων Αρχιεπίσκοπος Φινλανδίας
1970 Ιζαμπέλα Σκορούπκο, πολωνίδα ηθοποιός, ένα από τα κορίτσια του Τζέιμς Μποντ.
1975 Αντζελίνα Τζολί, αμερικανίδα ηθοποιός.
1977 Διονύσης Χιώτης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1981 Γιούρκας Σεϊταρίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1985 Λούκας Ποντόλσκι, Γερμανός ποδοσφαιριστής

Θάνατοι:

1798 Τζάκομο Καζανόβα, Ιταλός τυχοδιώκτης και συγγραφέας
1875 Έντουαρντ Μέρικε, Γερμανός ποιητής
1933 Αχμέτ Χασίμ, Τούρκος ποιητής
1949 Μιχαήλ Αργυρόπουλος, Έλληνας ποιητής
1952 Εύα Πάλμερ-Σικελιανού, Αμερικανίδα μελετήτρια του ελληνικού πολιτισμού
1994 Μάσιμο Τροΐζι, Ιταλός ηθοποιός. (Γεν. 19 Φεβρουαρίου). Έγινε γνωστός παγκοσμίως μετά θάνατον, για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην κινηματογραφική ταινία “Ο Ταχυδρόμος”.
2001 Ντίνος Ηλιόπουλος, έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 12/6/1915)
2007 Σωτήρης Μουστάκας, έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 17/9/1940)
2008 Νίκος Σεργιανόπουλος, έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 24/9/1952)
2017 Χουάν Γκοϊτισόλο, Ισπανός συγγραφέας

Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών

Η 4η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών το 1983, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αφορμή υπήρξε η επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους κατά μεγάλου αριθμού παιδιών παλαιστινιακής καταγωγής.

Η ημέρα αυτή θα πρέπει να μας θυμίζει ότι σ’ όλο τον κόσμο υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά, που υποφέρουν από διαφορετικών ειδών κακομεταχείριση -φυσική, ψυχική και συναισθηματική.

Οι στατιστικές τρομάζουν: 2 εκατομμύρια παιδιά σκοτώθηκαν σε πολεμικές αναμετρήσεις κατά την τελευταία εικοσαετία, ενώ 20 εκατομμύρια έζησαν σε στρατόπεδα περίθαλψης προσφύγων. 80 χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε χρόνο στη Νότιο Αμερική και την Καραϊβική.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (MedTech Week) διοργανώνεται κάθε χρόνο στα μέσα Ιουνίου (4-8 Ιουνίου το 2018) από τους επιχειρηματικούς φορείς του κλάδου στην Ευρώπη, για να ενημερώσουν το ευρύ κοινό και τους ειδικούς του χώρου για την ιατρική τεχνολογία και τα τελευταία επιτεύγματά της.

Με τον όρο «ιατροτεχνολογικό προϊόν» (Οδηγία 93/42/ΕΟΚ) νοείται κάθε όργανο, συσκευή, εξοπλισμός, υλικό ή άλλο είδος, χρησιμοποιούμενο μόνο ή σε συνδυασμό, συμπεριλαμβανομένου και του λογισμικού που απαιτείται για την ορθή του λειτουργία, το οποίο προορίζεται από τον κατασκευαστή να χρησιμοποιείται στον άνθρωπο για σκοπούς:

– διάγνωσης, πρόληψης, παρακολούθησης ή ανακούφισης ασθένειας
– διάγνωσης, παρακολούθησης, θεραπείας, ανακούφισης ή επανόρθωσης τραύματος ή αναπηρίας
– διερεύνησης, αντικατάστασης ή τροποποίησης της ανατομίας μίας φυσιολογικής λειτουργίας
– ελέγχου της σύλληψης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εντουάρντο Γκαλεάνο, ουρουγουανός συγγραφέας. Θαν. 13 Απριλίου 2015
13 Απριλίου: Ποιος γιορτάζει σήμερα