Ζαν Μπριγιά-Σαβαρέν - "Η φυσιολογία της γεύσης"

1 Απριλίου – Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου

Tην 1η Απριλίου κάθε χρόνου γιορτάζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής η  Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου ή Φεστιβάλ Γαστρονομικού Βιβλίου.

O λόγος που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημέρα είναι η γέννηση την ημερομηνία αυτή του 1755 του Γάλλου δικηγόρου, δικαστικού και πολιτικού Ζαν Μπριγιά-Σαβαρέν (1755-1826), συγγραφέα του περίφημου οκτάτομου έργου περί γαστρονομίας «Η φυσιολογία της γεύσης ή μελέτη περί της υψηλής γαστρονομίας, έργο ιστορικό, θεωρητικό και για καθημερινή χρήση».

Η ιδέα ανήκε στην Αμερικανίδα βιβλιοθηκονόμο και συγγραφέα Τζούντιθ Χόφμπεργκ (1934-2009), την οποία υλοποίησε η Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Μπεατρίς Κορόν το 2000.

Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου

Την 1η Απριλίου του 1755, σε μια μικρή πόλη, το Μπελέ, γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους γαστρονόμους: ο Ζαν Ανθέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν.

Υπήρξε δικηγόρος, δικαστικός, πολιτικός και συγγραφέας του βιβλίου “Η φυσιολογία της γεύσης (Physiologie du Goût)”, καθώς και των εξίσου σημαντικών “Η γαστρονομία ως καλή τέχνη“, και “The pleasutes of the table“.

Το βιβλίο “Η φυσιολογία της γεύσης“, από την πρώτη ημερομηνία έκδοσής του -τον Δεκέμβριο του 1825, μόλις δύο μήνες πριν το θάνατο του Σαβαρέν- μέχρι σήμερα, αποτελεί την φιλοσοφική “βίβλο” των απανταχού πιστών του γκουρμέ φαγητού.

Το βιβλίο είναι λιγότερο μία μελέτη της κουζίνας και της μαγειρικής τέχνης και περισσότερο μία πνευματώδης επιτομή διδαγμάτων, ανεκδότων και κάθε είδους παρατηρήσεων, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις επιτραπέζιες τέρψεις, ενώ σποραδικά παρατίθεται και κάποια συνταγή.

Η φιλοσοφία του Επίκουρου είναι παρούσα σε κάθε σελίδα του έργου. Το πιο απλό γεύμα ικανοποιεί τον Μπριγιά-Σαβαρέν, εφόσον φτιάχνεται με τέχνη.

Το βιβλίο εκδόθηκε πολλές φορές κατά τον 19ο αιώνα, το 1925 μεταφράστηκε στα Αγγλικά και το 2009 ένα μέρος του στα Ελληνικά.

Περίφημες ρήσεις του αποτελούν οι “πες μου τι τρως, και θα σου πω ποιος είσαι” και “επιδόρπιο χωρίς τυρί είναι σαν μια όμορφη γυναίκα με ένα μάτι”.

Από το επώνυμό του πήραν το όνομά τους το τυρί «Μπριγιά-Σαβαρέν» και το κέικ «Γκατό Σαβαρέν» ή «Μπαμπάς με Ρούμι» στα ελληνικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης - 21 ΜΑΡΤΙΟΥ
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτιου)