Ρενέ Γκοσινί και Morris
Ρενέ Γκοσινί και Morris

Σαν σήμερα, 1 Δεκεμβρίου, γεννιέται ο δημιουργός του Λούκυ Λουκ, Morris

Σαν σήμερα, 1η Δεκεμβρίου, το 1923, γεννιέται ο δημιουργός του Λούκυ Λουκ, Morris, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Maurice de Bevere.

Συντομη βιογραφία

Γεννήθηκε στο Κορτράικ του Βελγίου και ξεκίνησε να σχεδιάζει στο στούντιο Compagnie Belge d’Actualités (CBA), ένα μικρό στούντιο, όπου γνώρισε τον Πεγιό και τον Αντρέ Φρανκίν. Μετά τον πόλεμο η εταιρία έκλεισε και ο Morris δούλεψε για την εφημερίδα Het Laatste Nieuws και το εβδομαδιαίο περιοδικό Le Moustique που εκδίδονταν από τον Ντιπουί, για το οποίο σχεδίασε πάνω από 250 εξώφυλλα και αμέτρητα σκίτσα, κυρίως καρικατούρες κινηματογραφικών αστέρων.

Η δημιουργία του  Λούκυ Λουκ

Δημιούργησε τον Λούκυ Λουκ το 1946 για το περιοδικό Σπιρού, περιοδικό κόμικς εκδιδόμενο από τον Ντιπουί. Ο Λούκυ Λουκ είναι ένας μοναχικός καουμπόι που ταξιδεύει στην Άγρια Δύση, βοηθώντας αυτούς που είναι σε ανάγκη, βοηθούμενος από το πιστό του άλογο, την Ντόλυ.

Η πρώτη περιπέτεια, «Αριζόνα 1880», εκδόθηκε στο L’Almanach Spirou 1947 στις 7 Δεκεμβρίου 1946.

Ο Morris έγινε ένας από τους κεντρικούς καλλιτέχνες του περιοδικού και ένας από τη “Συμμορία των 4” με τους Jijé, Αντρέ Φρανκίν και Βιλ. Δεν εργαζόταν στο σπίτι του Ζιζέ αντίθετα με τους άλλους 2, αλλά όλοι γίναν καλοί φίλοι, διεγείροντας καλλιτεχνικά ο ένας τον άλλο.

Όλοι μαζί εδραίωσαν τη σχολή Marcinelle, το τυπικό στυλ των κόμικ του Spirou, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την καθαρή γραμμή που χρησιμοποιούνταν από τους καλλιτέχνες που σχετίζονταν με τον Hergé.

Το πέρασμα απο τις ΗΠΑ

To 1948 oι Morris, Ζιζέ και Φρανκίν ταξίδεψαν στις ΗΠΑ. Ήθελαν να γνωρίσουν την χώρα, να δουν τι απέμεινε από την Άγρια Δύση και να συναντήσουν καλλιτέχνες από τις ΗΠΑ. Ο Morris έμεινε περισσότερο από τους τρεις και επέστρεψε μετά από έξι χρόνια.

Στο ενδιάμεσο είχε δουλέψει για το περιοδικό MAD και είχε συναντήσει τον Ρενέ Γκοσινί, γάλλο καλλιτέχνη κόμικ και συγγραφέα με τον οποίο θα συνδημιουργήσει τις ιστορίες του Λούκυ Λουκ από το 1955 ως το 1977.

Τα χρόνια στις ΗΠΑ ήταν σημαντικά για τον Morris, όχι μόνο για την γνωριμία με το Γκοσινί, αλλά και για την συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών για το μετέπειτα έργο του, αλλά και για την εξοικείωσή του με τις Χολιγουντιανές ταινίες της εποχής.

Ο Morris εισήγαγε στα επόμενα χρόνια πολλές κινηματογραφικές τεχνικές στις ιστορίες του. Το στυλ του Ουώλτ Ντίσνεϋ τον επηρέασε επίσης, επιρροή που φαίνεται στις πρώτες ιστορίες του Λούκυ Λουκ όπου χρησιμοποιούσε πολλές καμπύλες γραμμές.

Πολλοί ήρωες του είναι βασισμένοι σε διάσημους Αμερικάνους ηθοποιούς όπως οι Τζακ Πάλανς, Γκάρι Κούπερ, Β.Σ. Φιλντς και Ουίλιαμ Χαρτ ενώ δεν λείπουν και οι Ευρωπαίοι όπως ο Λουί ντε Φινές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άλεν Γκίνσμπεργκ - Σαν Σήμερα 25 Μαρτίου: Το «Ουρλιαχτό» κατάσχεται ως άσεμνο
Σαν Σήμερα 25 Μαρτίου: Το “Ουρλιαχτό” του Γκίνσμπεργκ κατάσχεται ως άσεμνο