Παγκόσμια Ημέρα Γενειάδας World Beard Day

Παγκόσμια Ημέρα Γενειάδας

Η ετήσια εορτή των γενειοφόρων, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα Γενειάδας, οριστηκε να διεξάγεται το πρώτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου και πλέον εορτάζεται  σε όλο τον κόσμο.

Κι αυτό διότι, με την συμβολή του Διαδικτύου, τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη Παγκόσμια Ημέρα απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα.

Ο εορτασμός ξεκίνησε από τις βόρειες ευρωπαικες χώρες και στόχος του  είναι η προώθηση και η ανύψωση του κοινωνικού κύρους της γενειάδας.

Πότε ξεκίνησε η Παγκόσμια Ημέρα Γενειάδας

Η προέλευση της Παγκόσμιας Ημέρας Γενειάδας είναι άγνωστη αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι Βίκινγκς της Δανίας είχαν μια μέρα που ήταν αφιερωμένη στην ανάδειξη των γενειάδων τους το 800 μ.Χ. Οι γιορτινές εκδηλώσεις δεν πραγματοποιούνταν σε καθορισμένη ημερομηνία κάθε έτος αλλά γίνονταν αρκετές φορές κάθε χρόνια.

Ας σημειωθει ότι ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Γενειάδας (World Beard Day), το ξύρισμα δεν είναι επιτρεπτό, καθώς θεωρείται δείγμα ασέβειας προς τους γενειοφόρους, ενω στο Dönskborg της Σουηδίας, οι άτριχοι εξοστρακίζονται από την πόλη και αναγκάζονται να περάσουν όλο το 24ωρο στο παρακείμενο δάσος.

Την ίδια στιγμή, όσοι τηρούν το έθιμο, που αποτελεούν και την πλειοψηφία της πόλης, ξοδεύουν τον χρονο τους καιγοντας  ομοιώματα αγαπημένων τους προσώπων, που επιμένουν να είναι «άτριχοι».

Σε όλο τον κόσμο, οι κοινότητες γενειοφόρων διοργανώνουν τις δικές τους εκδηλώσεις για να τιμήσουν την ημέρα. Για παράδειγμα στη νότια Ισπανία, πολλές πόλεις και χωριά διοργανώνουν αγώνες πυγμαχίας με αντιπάλους έναν γενειοφόρο και έναν σπανό άνδρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ζαν Μπριγιά-Σαβαρέν - "Η φυσιολογία της γεύσης"
1 Απριλίου – Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου