Ρενέ Μπουρί (René Burri)

Σαν σήμερα 20 Οκτωβρίου φεύγει από τη ζωή ο φωτογράφος Ρενέ Μπουρί

Σαν σήμερα 20 Οκτωβρίου, το 2014, φεύγει από την ζωή ο Ρενέ Μπουρί, ο διάσημος ελβετός φωτογράφος, γνωστός για την εμβληματική φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα να καπνίζει πούρο.

Σύντομη βιογραφία

Ο Ρενέ Μπουρί (René Burri) γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1933 στη Ζυρίχη. Σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες στη γενέτειρά του και από το 1953 άρχισε να εργάζεται στο χώρο του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ και ως εικονολήπτης στη Ντίσνεϊ.

Από το 1956 έως το 1959 ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου (Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτο, Συρία, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανο, Ιταλία, Ισπανία, Βραζιλία, Ιαπωνία) για λογαριασμό περιοδικών και εφημερίδων, όπως Life, Look, Stern, Paris-Match, Epoca και New York Times. Από το 1959 ξεκίνησε τη μακροχρόνια συνεργασία του με το πρακτορείο Magnum, που τερματίστηκε με το θάνατό του.

Η πιο διάσημη φωτογραφία του

che guevara - φωτογραφία του rene burriΤο 1963, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Κούβα, απαθανάτισε με τον φακό του τον Τσε Γκεβάρα να καπνίζει πούρο, μια φωτογραφία που έγραψε ιστορία. Τον ίδιο χρόνο φωτογράφισε τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο και αργότερα διεθνείς προσωπικότητες, όπως τον Γαλλοελβετό αρχιτέκτονα Λε Κορμπιζιέ, τον Ελβετό γλύπτη Αλμπέρτο Τζιακομέτι, τον ελβετό ζωγράφο και γλύπτη Ζαν Τενγκελί και τον ισπανό ζωγράφο Πάμπλο Πικάσο.

Το 2011 τιμήθηκε με το βραβείο «Ράινχαρντ φον Γκράφενριντ» για το σύνολο του έργο του. Ζούσε μεταξύ Ζυρίχης και Παρισιού και το 2013 κληροδότησε όλο το αρχείο του, σχεδόν 30.000 φωτογραφίες, στο Μουσείο των Ηλυσίων, στη Λοζάνη.

Ο Ρενέ Μπουρί πέθανε στη Ζυρίχη στις 20 Οκτωβρίου 2014, σε ηλικία 81 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αλέξανδρος Παναγούλης
Σαν σήμερα 1 Μαίου σκοτώνεται ο Αλέξανδρος Παναγούλης